Kærlighed og Kokospalmer
KÆRLIGHED OG KOKOSPALMER af Kirsten Scherer og Elsebeth Sass
Henning P. Hansen blev Danmarks første plantevirolog, men tilværelsen som videnskabsmand var svær og økonomisk usikker i årene efter 2. verdenskrig, og derfor tog han imod chancen for en ny tilværelse med en ansættelse på Jamaica. Henning og hans kone Musse samt deres to døtre rejste i 1949 til denne fjerne verdensdel, hvor de måtte finde en balance mellem den hvide klike og den sorte, lokale, jamaicanske befolkning.
Anne-Mette og Kirsten - de to døtre - forlod et trygt børneliv med skolegang og opvækst i Holte. Her var de vant til at kunne lege ude, cykle omkring og deltage i forskellige fritidsaktiviteter med deres kammerater. En tilværelse der set med børneøjne var uproblematisk og fuld af dejlige oplevelser, men realiteten var en anden for de voksne. De kæmpede med at få pengene til at slå til, og Hennings store passion for forskning blev ikke indfriet i en fast ansættelse. De forlod hjemlandet både af nød, men også med en lyst til nye eventyr og muligheder.
Turen fra et koldt og sønderbombet London over Atlanterhavet til den tropiske, engelske koloni Jamaica blev deres livs rejse. Fra det øjeblik familien gik ombord på bananbåden "Jamaica Producer" og oplevede den fremmede duft af appelsiner og bananer, vidste de, at et meget anderledes liv ventede forude, og det skulle vise sig, at der også var utroligt meget, de ikke vidste om dette nye liv og landets skikke, overtro og uskrevne regler.
Efter en del søgning fandt de deres fremtidige hjem. Et dejligt hus med en pragtfuld udsigt udover en tropisk have og Atlanterhavets altid farveskiftende bølger. Men huset trængte til en gennemgribende renovering, og da der heller ikke var strøm, blev de lovet, at det nok skulle blive installeret. Henning fik hurtigt travlt med sit arbejde, og Musse måtte derfor klare husholdningen og samtidigt styre renoveringen. På Jamaica var det helt almindeligt at have tjenestefolk, men det var ikke let, da de kulturelle forskelle satte Musses tålmodighed på prøve.
Anne-Mette og Kirsten kunne ikke tale engelsk ved ankomsten, så for dem foregik der også meget uforståeligt, og de blev kastet ud i både skoler og ophold, der skulle hærde dem og give dem engelskkundskaber. Det var hårdt - og pigerne taklede det på meget forskellig vis.
Bogen skildrer levende og rigt beskrivende tilværelsen og de oplevelser, som bliver en del af familliens personlige bagage, som de har med sig resten af livet.
Bogen er en autentisk erindringsroman baseret på en utrolig brevsamling mellem Danmark og Jamaica som Musse har gemt, og har bedt familien i Danmark om at gemme. Musse gemte alt muligt fra rejsen, og hun havde også planer om selv at skrive en bog, og et udkast til den blev også fundet i de kasser med breve og papirer som hun efterlod sig ved sin død. Alle disse breve, kviteringer, huskelister, prislisster, en dagbog, skolebøger, en telefonbog mv. er det autentiske grundlag for bogen. En helt fantastisk og uerstattelige skat.
Læs de mange udtalelser/anmeldelser fra glade læsere her
Læs mere om Kirsten Scherer her